Italialaistyylinen naurisrisotto

Uudessa Mustassa on vietetty marraskuun ajan Paluu juureksiin-kuukautta, jolloin kotimaisista juureksista on valmistettu jotain perinteisiä juuresvuokia- ja laatikoita eksoottisempaa. On ollut hauska seurata mitä kaikkea juureksista voikaan keksiä, sillä itselläni ainakin mielikuvitus meinaa loppua ruoanlaitossa aina kesken. Tarvitsen inspiraatioita ihanan näköisistä keittokirjoista ja ruokablogeista pullollaan herkullisia kuvia (+ poikaystävän, joka on minua parempi kokki ja auttoi tässäkin haasteessa ).  Minut haastoi mukaan Sofie Avec Sofie-blogista. Kiitos innoittavasta tehtävästä!

Näin viimeisellä viikolla juureksena oli nauris ja päädyimme valmistamaan hieman Jamie Oliverin innoittamana tuhdin naurisrisoton ja italialaistyylisen raikkaan naurissalaatiin fenkolilla ja päärynällä.

 

NAURISRISOTTO 4:lle hlölle. Valmistusaika n. 1h

300 g risottoriisiä

1,5 dl valkoviiniä

1 l kasvislientä

2 pientä chiliä

voita

75 g parmesania

3 pienehköä naurista

1 sipuli

hunajaa

salvianlehtiä

mustapippuria

suolaa

 

-Kuutioi kaksi naurista ja aseta kolmas sivuun odottamaan. Pilko sipuli. Kuulota sipulia öljyssä pannulla n. 5-10 min miedolla lämmöllä. Lisää nauriin palat ja jatka kuullotusta n.5 min.

-Lisää pilkottu chili.

-Nosta lämpöä hieman, lisää pannulle 300 g risottoriisiä ja kuullota n. 2 min.

-Lisää pannulle valkoviini ja hauduta pois. Alenna sen jälkeen lämpö takaisin miedoksi.

-Lisää kasvislientä vähitellen, kauhallinen kerrallaan sitä mukaa kun liemi hautuu pois ja kunnes riisi on kypsää al dente. Koko litran kasvislientä ei välttämättä tarvita.

Vähän ennen kuin riisi on kypsää leikkaa vimeinen nauris ohuiksi siivuiksi. Kuumenna toinen pannu ja paista naurissiivut voissa. Anna siivujen ruskistua ja käännä ne yksitellen. Mausta teelusikallisella hunajaa, suolalla ja pippurilla. Hiukan ennen valmistumista lisää pannulle vielä parikymmentä salvianlehteä ruskistumaan ja rapeutumaan.

-Kun riis on kypsää, ota risottopannu pois liedeltä ja sekoita mukaan 75 g parmesania ja iso köntti voita. Sekoita ja jätä hetkeksi hautumaan kannen alle.

Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. Tarjoile naurisrisotto paistettujen naurislastujen ja  salvianlehtien, oliiviöljyn, parmesanin ja yrttien kanssa. Lisää halutessasi päälle vielä sitruunan mehua ja tuoreita salvianlehtiä.

ITALIALAISTYYLINEN JUURESSALAATTI NAURIILLA, FENKOLILLA JA PÄÄRYNÄLLÄ

– 2 naurista

– raa’ahko päärynä

– puolikas fenkoli

– puolikkaan sitruunan mehu

– minttua

– lehtipersiljaa tai sitruunamelissaa’

– oliiviöljyä ja suolaa

Raasta juurekset, lisää yrtit ja mausteet. Tarjoile salaatti joko sellaisenaaan tai lisää päälle saksanpähkinöitä ja karpaloita.

 

Muut naurisreseptit julkaistaan Uuden Mustan sivuilla torstaina. Jos mielit reseptejä myös punajuuresta, lantusta ja palsternakasta, niin kurkkaa linkit:

http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2011/11/24/kutsu-palsternakka-keittiosi-kunniavieraaksi.html

http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2011/11/17/lanttu-kuoriutui-joulujuureksen-maineesta.html

http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2011/11/10/punajuuri-soluttautui-pitsan-paalle-ja-prinsessaleivosten-si.html

Advertisements

9 thoughts on “Italialaistyylinen naurisrisotto

  1. Annukka: Suosittelen! Tuli nimittäin tosi hyvää, kun keskityin itse siihen haastavampaan osioon, eli raastesalaattiin. 😉

    Anna: Kivaa, että onnistui! 🙂

  2. Sofie: Kiitos Sofie, voin kyllä lämpimästi suositella, tuli oikein maittavaa!

    Rva Ruusunen: Kokeile, se on ihanaa ja maistui vielä seuraavanakin päivänä tosi hyvältä!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s