Rätistä asiaa

No nyt on minua ajateltu, kun joku on keksinyt tehdä räteistäkin pastellin värisiä! Kuulun niihin ihmisiin, jotka saavat kaupassa helposti kulumaan tovin jos toisenkin hyllyjen välissä, joko miettien hammasharjan tai juuri tiskirättien väriä.  ( Tämän lisäksi hiplaan hedelmäosastolla joka ainoan hedelmän, kokeillen kypsyysasteet ja miettien että mikä nyt olisi juuri se täydellinen hedelmä.  Minusta tulee juuri se outo itsekseen puheleva ja kaikkea hypistelevä mummo, sitten kun olen mummo. ) Ongelmia tuottaa myös asioiden ekologinen aspekti. Mitä näistä räteistäkin sitten pitäisi ajatella, kun tuote on sataprosenttisesti biohajoava, joka on loistava asia, mutta olen melko varma että siinä hajoamisessa sitten meneekin se sata vuotta, ainakin? Monet kerrat olen ajatellut väkertää bambulangasta rättejä, niin kuin jotkut ihanat ja tuotteliaat, mutta kohdallani se on vasta ajatusasteella.

Olen toki kokeillut kaikenlaiset ekologiset liinat läpi, mutta minusta ne ovat kaikki samanlaisia haisevia rättejä viikon päästä. Enkä halua pestä niitä pyykkikoneessa ainakaan muun pyykin seassa. Mitenkäs teidän rättiasiat?

Sellainen vielä tuli mieleen että rakas ystäväni, joka asustelee Barcelonassa, pitää ihan yököttävänä asiana tiskiharjoja. Ovat kuulemma epähygieenisia. Hän sitten pesee astiat sellaisella ( minun mielestäni yököttävällä ja epähygieenisellä ) pesusienellä.  Olisiko tähän jotain mielipidettä? Että sellaista tällä kertaa.

25 thoughts on “Rätistä asiaa

 1. Heräsi vain kysymys, miksi et halua pestä ekoliinoja muun pyykin seassa? Konepesun ideanahan on juuri pesu eli kyllä se mikrobikasvusto lähtee ihan samalla tavalla huuhteluveden myötä pois liinoista kuin lakanoistakin. Ja kai nyt sentään peset astiapyyhkeet samalla tavalla ns. normipyykin seassa? Samaa tavaraa niissä on, pienemmissä määrin tosin eivätkä siksi haise. Ja tosiaan, jos on hyvät perustelut sille, miksi ekoliinat tulisi pestä erillään, kannattaa ne bambulangat jättää sinne kauppaan jatkossakin. Samalla tavalla niistäkin tehdyt rätit käyttäytyvät – likaantuvat ja lopulta haisevat.

  Mutta: kiva että olet löytänyt mieleisen väristä kaatopaikkoja kaunistamaan! Jokainen tyylillään. Hyvää joulua!

 2. Nätin värisiä, mistä niitä saa?

  Mutta mä tykkään eniten Kiertin tiskiräteistä ja pesen niitä tosiaan 60 asteessa lakanapyykin seassa. http://www.kierti.fi/ Kiertit vaan on parhaita! Ja tuommoisen tavallisen tiskirätinhän voi myös pestä koneessa, että ei niitäkään tarvitse heti roskiin heittää. 😉

 3. Syötävän suloisen värisiä rättejä! ❤ Meillä on tuo sama tiskiharja joten nuo tiskirätitkin sopisivat sen kanssa hyvin…

  Meillä tosin tiskirätti roikkuu kaapin sisällä Sinin liinanpidikkeessä http://www.sinituote.fi/Suomeksi/Tuotteet/Siivous/Keittioharjat_ja_-liinat.iw3?itemid=739&showlocation=4849331f-f4e0-46b3-9366-c23af8702af4 , joten värillä ei siinä mielessä ole väliä.

  Käytän yleensä mikrokuituliinoja, joita liotan kerran viikossa vedellä laimennetussa Kloritessa. Epäekologista varmasti, mutta hajut pysyy poissa.

 4. Meillä on duunissa (joka kuuluu Green Office-listalle) nimenomaan nuo virkatut rätit – toimii! 🙂 Ja tuossa taannoin naiset vinkkasivat, että pesevät ne sekä tavalliset kaupan rätit tiskikoneessa astioiden kera? En ole kokeillut, mutta toimii kuulema 🙂

 5. heips!
  minä pesen tiskirätit ja tiskiharjan astianpesukoneessa muiden astioiden kanssa, puhdasta tulee ja käyttöikä pitenee! mutta jos ei ole astianpesukonetta, niin miksi ei sitten pyykinpesukoneeseen! :>

 6. Kyllä mä ainakin heittelen tiskirätit muun pyykin sekaan. Yritän pitää siitä huolen, että pesen ne niin usein, ettei niistä tule haisevia ja koskaan en pyyhi maitoa tiskirätillä, vaan sideharsorätillä, joka lähtee pyykkiin saman tien, eikä jää haisemaan. Tiskiharjat pesen välillä astianpesukoneessa, missä puhdistuvat kyllä tehokkaasti.

 7. Täälläkin käytetään itsevirkattuja rättejä ja kaupasta ostettuja bambu-hopealankarättejä. Pesen niitä usein pesukoneessa, eikä ne ikinä haise.

 8. Liotan pestavat tiskiratit ensin bio-pesuaineessa ennen kuin laitan pesukoneeseen. Tiskiharjasta: 12 v ulkomailla eln jalkeen sieni tuntuu hygieenisemmalta. Ikeasta ostan taalla harjoja silloin talloin, mutta niita kaytan vain isompien patojen esiputsaukseen, sitten kunnon puhdistus sienella. Silla saa joka kohdan puhtaaksi.

 9. minä parkkeeraan sitten kävelykeppini papparaisena samalle tiskille. minä hypistelen kans tosi tarkkaan kypsyyden ja värin enennkuin valitsen- sama pätee ihan kaikkeen muuhunkin 😀
  se on ihan hauskaa, mut joskus voi ottaa itseäkin nuppiin kun ei voi vain ottaa ensimmäistä ja jatkaa matkaa 😀 😀

 10. Mä puhelen nyt jo itsekseni….

  Räteistä sen verran, että mulla on käytössä hamppurätti, jota pesen pyyhkeiden kanssa samalla kertaa koneessa. Sen lisäksi mulla on välillä käytössä tuollaiset biohajoavat rätit. Ulkomailla pestään tiskit pesusienellä. Se on toisaalta helpompaa, mut ei suomalainen osaa… Käytän harjaa (jossa vaihdettava harjapää). 🙂

 11. Mawi: Niin minustakin!

  Ruusuroskari: Hyvä kysymys ja aiheellinen. Kiitos herättelystä! Toki asian olisi voinut esittää kivemminkin, sillä itse suosin ennemmin rakentavaa keskustelua, kuin syyllistävää, mutta kukin tyylillään, kuten sanoit. 😉 Juttelinkin tänään ystäväni kanssa siitä kuinka monista asioista olisi järkevämpää keskustella positiiviseen (keskustelevaan) sävyyn ennemmin kuin tyyliin “oletpa tyhmä”, jolloin monilla herää ennemminkin vastareaktio, jos vaikka puhutaan ympäristöasioista. No, minuun tämä tällä kertaa vaikutti niin, että rätti menee heti huomenna pyyhkeiden kanssa samaan pyykkiin! Ja kyllä, pesen astiapyyhkeet toki normipyykissä. Toisinaan sitä vain on sokea joillekin asioille, kuten minä tässä tapauksessa, että mielessäni oli vain kuva alusvaatteista ja tiskiräteistä samassa pesussa, vaikka eihän sen niin tarvitse olla. Ja en minä nyt oikeasti todellakaan joka viikko osta uusia tiskirättejä, vaikka lause siltä kuulostikin. Niin ja hyvää joulua sinullekin!

  Anna: Tarjoustalosta. 🙂 Kiertit ovat kyllä kivan näköisiä! Olet oikeassa, pistän pyykkikoneeseen seuraavalla kerralla!

  Mape: Kylmä vesi toimii kanssa hyvin ja pitää hajut loitolla paremmin, eli kun rätin huuhtelee aina pyyhkimisen jälkeen kylmällä vedellä. 🙂

  Rva Ruusunen: Hienoa! Joo, olen kanssa kuullut että monet pesevät astianpesukoneessa, sehän on kätsyä. Kunnostaudun itsekin tässä asiassa ja alan pestä koneessa!

  Anki: Hyvä huomio että tosiaan harjankin voi pestä koneessa. Poikaystäväni oli lukenut sun kommentin ja oli heti laittanutkin tiskiharjansa konepesuun. Itselläni ei ole astianpesukonetta, mutta harjan saa kyllä pysymään onneksi pitkään puhtaana, sillä pesen käsin, jos on ollut hyvin likaisia astioita. 🙂

  Katja: Hyvä! Viisastuin tästä ja muistan tästedes vaan pestä rättejä tarpeeksi usein. Huuhtelen rätin aina kylmällä vedellä käytön jälkeen, se auttaa myös. Ja hyvä huomio myös tuo harjan konepesu!

  Krisse: Kiitos kommentista! Tuon antibakteerisuuden vuoksi mietinkin noita bamburättejä ja ovathan ne kivemman tuntuisiakin- ja näköisiä!

  Merikukka: Hyvä! Haluan kanssa kokeilla virkata myös itse. 🙂

  Siru: Kiitos mielipiteestäsi! Tosiaan olen kuullut muidenkin ulkomailla asuvien sanoneen samaa. Ja tosiaan kaipa ne voivat olla ihan yhtä hygieenisia / epähygieenisia molemmat, sillä siitähän se riippuu, että kuinka niistä huolehtii. 🙂 1-1!

  A kiss from the past: Jee, pappakaveri! 🙂 Voidaan sitten yhdessä jaaritella hedelmien kypsyysasteista!

  • Useinhan sen syyllistävän sävyn sieltä lukija itse lukiessaan nappaakin eli välillä voi ottaa kommentitkin ihan kieli poskessa -periaatteella. Puhtaampaa uutta vuotta kaikille räteille, harjoille ja sienille tasapuolisesti! 🙂

 12. Chatrin: Joo, se on varmasti vain tottumiskysmys nuo pesusienet ja harjat, eli ihan yhtä hyvä vaihtoehto varmaan tuo sienikin, vaikka tuntuu ihan hassulta. 🙂

 13. Mulla on vaaleanpunainen pellavarätti, pesen sen koneessa ehkä kerran kuukaudessa tai silloin kun muistan, eikä se kyllä haise? Nopeammin “tavalliset” rätit on musta alkaneet haisemaan, toi on ollut nyt kohta 2v käytössä. Astianpesuharja käy ja säännöllisesti astianpesukoneessa pesussa, ja aika suuren osan käsipesua vaativista astioista pesen sienellä.

  Kertoo muuten kyllä jotain ihmisestä, jos viitsii alkaa toista piikittelemään tiskirätistä. Hyvää joulua vaan… :p

 14. Toistaiseksi kertisrätillä mennään, tosin niitäkin olen pessyt pesukoneessa kun sille päälle satun. Nyt on vuoden verran ollut työnalla kestorätti bambulangasta, jospa se vaikka joulunpyhinä valmistuisi.

 15. Meilläkin käytetään kiertin tms bamburättejä! Eikä haise! 🙂 Pesen tiskiluutut pyykkikoneessa lakanoiden ja pyyhkeiden kanssa joko 60 tai 95 astetta. Meillä kierrossa n. 3-4 rättiä niin saa vaihtaa usein. Saman sarjan isompi rätti on pölyjen pyyhintään.

 16. Onpa ihanan värisiä kyllä! Mulla on tällaiset harmaa ja violetti liina: http://ann.fi/index.php?CAT=7&CAT2=42 – hyvin toimivat! Eivätkä ala haista läheskään yhtä nopeasti kuin keittiöluutut yleensä, onneksi. Jossain vaiheessa sitten vaan pesukoneeseen.

  Tällaiset jututhan on todella kiinnostavia. 😀 Valitsemiseen voi käyttää vaikka kuinka kauan. Ja kyllä, ne pesusienet on ällöjä. Yyh. (Päätelmä ei välttämättä ole täysin aukoton tai rationaalinen, mutta niin se vaan on.)

 17. Pingback: Tulee se joulu ilman luntakin | Cosy Home

 18. Tiia: Joo, samoin minäkin tuumin, että varmasti pellavaiset pysyy parempana pitkään. Hyvä tietää! Joo, piikittely on muutenkin hieman alhaista, paitsi jos sen tekee silleen kivemmin silmää iskien. 🙂 Ihanaa joulun aikaa sinulle!

  _Mii_: No sinäpä sen sanoit, hyvä vinkki!

  Jii: Minullakin kaikki ompeluun liittyvä on aina siellä ikuisuuslistalla, napin ompelusta lähtien…. 🙂 Hyvää joulua!

  Myyrä: Hieno juttu! Ja muutamalla rätillähän sitä tosiaan pärjää, kun yksi on pesussa. Kiitos kommentistasi ja hyvää joulua!

  Hosuli: Hei, joo, nuo on hienoja! Olen ostanut noita lahjaksi, mutta en itselleni. Hehe, en minäkään pääse helposti yli siitä ajatuksesta, että ne on ällöjä. 🙂 Kaikilla on omat fiksaationsa, tästä tulisi mieleen monta juttua…. 🙂 Huippua joulua!

 19. Muistan ikuisesti Heurekassa olleen tietoiskun tiskiräteistä. Tiskirätissä on useasti enemmän bakteerikasvustoa kuin vessanpytyn putkiosassa! Itse pesen sekä tiskikoneessa että pesukoneessa. Pidentäähän se kummasti käyttöikää.

 20. Ruusuroskari: “Puhtaampaa uutta vuotta kaikille räteille, harjoille ja sienille tasapuolisesti! :)” Juuri näin! 🙂

  Terhi: No se selittäneekin bakteerikammoni, mutta tuleepahan nyt ainakin pestyä rättejä ahkerasti! 😀

 21. Olen aivan ymmällä. Ostin juuri pari viikkoa sitten bambuisen tiskirätin kädentaidot-messuilta juuri sen takia, että sitä mainostettiin raikkaaksi ja hajuttomaksi. No en tiedä mitä väärää minä noilla räteillä teen, mutta ihan samalla tavalla tuo alkoi hyvin lyhyen ajan jälkeen haista. Nyt kävi toisapäivänä pesukoneessa ja edelleen haisee. Laitoin juuri veden kiehumaan, josko se auttaisi.

  Mitä teen väärin? Huuhtelen rätin aina huolellisesti käytön jälkeen ja muutaman päivän välein pesen käsipelillä sappisaippualla.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s