Työhuoneella / Photos from my studio

Hei ja terveiset työhuoneelta!

Olen vihdoin saanut  yhden työskentelyprosessin päätökseen, nimittäin kuusi isoa maalausta kesän näyttelyyn, jonne voin ilolla kutsua teidätkin!  Pääsin mukaan Billnäs Young Artists-näyttelyyn, joka järjestetään kesällä Karjaalla Billnäs Brukissa. Hain näyttelyyn myös viime vuonna, mutta silloin en tullut valituksi. Siksi olen nyt niin onnellinen tästä tilaisuudesta, josta olen haaveillut.

 

Nyt kun maalaukset ovat valmiit ja lähetetty eteenpäin, olo on tyhjä ja väsynyt. Kun on keskittynyt intensiivisesti johonkin yhteen asiaan pidemmän aikaa, tulee jopa hieman masentunut olo siitä, että se päättyy. Samaan aikaan olen onnellinen että työt ovat valmiit ja saan niihin etäisyyttä ja näen ne työhuoneeni sijaan uudessa ympäristössä.

 

Mietin tänään miksi maalaan? Maalaan siksi, että minua kiinnostaa ratkoa millä tavalla rakentuu värien ja muotojen harmonia, mitä tarvitaan siihen, että maalauksesta tulee tasapainoinen. Haluan haastaa itseni maalauksen peruskysymysten äärellä. Maalaan, koska haluan havainnoida ympäristöäni ja luoda jotain esteettistä, josta olisi iloa muillekin. Maalaan sen hetken takia, jolloin olen onnellinen siitä mitä teen.

 

Kaikki eivät osaa mieltää taiteilijan ammattia työksi tai ajatella sitä ylipäänsä ammattina. Ymmärrän, että se voikin olla mutkikasta, sillä on monenlaisia taiteilijoita. Harrastajataiteilijoita, joille taide on harrastus ja jotka eivät tee taidetta työkseen sekä ammattitaiteilijoita, joilla on taiteilijan koulutus ja jotka saavat elantonsa taiteen tekemisestä ja/tai siihen yhdistetystä muusta työstä. ( Saan muuten joka kerta harmaita hiuksia, kun näen dokumentin, jossa kerrotaan laiskasta, valtion tuilla elävästä taiteilijasta, jota ei kiinnosta “oikea” työnteko tai kun puhutaan taiteilijoista joukkona, jotka hieman “piirustelevat” ilokseen. Kaikki taiteilijat niputetaan yhteen “taiteilijamassaan”, jotka vain haluavat elää yhteiskunnan siivellä. Se antaa väärän kuvan ammattitaiteilijoista. )

Olen sitä mieltä, että taide ei ole elitistä, vaan kuuluu kaikille, eikä siinä ole mitään sen ihmeellisempää. Se on elämyksien luomista ja tunteiden herättelyä. Toivoisin että voisin olla osaltani madaltamassa kynnystä astua sisään galleriaan ja myös tuoda taidetta lähemmäs kaikkia.

 

Kuvataiteilijan työ on yhtä risuista ( ja ruusuista) kuin kaikki muukin työ. Ennen kaikkea se on raskasta työtä, enemmän kuin mitään muuta. Ensin on idea, toteutettava projekti, johon tehdään suunnitelma. Sitten on itse työprosessi, joka vie x-määrän aikaa. Tämän lisäksi työhön kuuluu paljon paperitöitä, joka pitää sisällään esimerkiksi näyttelyhakuja, apurahahakuja,  teossuunnitelmien kirjoittamista ja lehdistötiedotteita. Työ on myös paljon fyysistä rakentamista ja kantamista.

 

Itseäni kiinnostaa valtavasti erilaiset työskentelyprosessit työssä kuin työssä. Prosessit ovat niin erilaisia jokaisella. Niistä lukeminen ja kuuleminen auttaa myös usein ymmärtämään ja sisäistämään omia työskentelymetodeja. Oma prosessini on usein jotain tällaista: Ensin on joko vahva idea tai häilyvä ajatus. Kumpi tahansa se onkaan, se tulee lähes aina muuttumaan työskentelyn aikana. Värit ja muodot kankaalla keskustelevat keskenään vieden työtä eteenpäin. Työskentelyn keskivaiheella etsin vastauksia ( ja luultavasti itken ja poljen jalkaa ja pelkään ettei tule koskaan valmista, kuten kävi näidenkin näyttelytöiden aikana). Ehdin monesti kirota koko työn ja miettiä miksi ikinä maalaan, kun työ on niin vaikeaa ja hidasta. Jokaisella on varmasti joskus alan vaihtaminen mielessä. 😉 Toki välillä on helpompaakin ja teos syntyy kuin itsestään. Projekteja on niin monenlaisia. Jossain vaiheessa jokatapauksessa löytyy vastaus. Se on sitä, kun mikään ei häiritse silmää. Silloin teos on valmis.

 

Kuvissa näkyvät pienet työt ovat maalauksia, joita tein aiemmin Kuvitelmaan.

12 thoughts on “Työhuoneella / Photos from my studio

 1. Mahtihyvä postaus! Ja voi, tuo keltaisen ja harmaan sävyjä sisältävä pieni taulu olisi aivan täydellinen meidän olohuoneeseen. Harmillista, etten päässyt noihin myyjäisiin.

 2. Hei, Olen seurannut blogiasi jonkin aikaa, kirjoitat sitä tosi värikkäällä ja mielenkiintoisella tavalla. Nyt kuitenkin kiinnostuin tuossa yhdessä valokuvassa näkyvästä maalauksesta.
  Tarkoitan sitä joka näkyy kokonaan tuossa kuvassa jossa näkyy myös työpöytää, siveltimiä ja muutama muukin työ. Väritykseltään maalaus näyttäisi ainakin oman tietokoneen ruudulla rusehtavan turkoosilta. Rakastuin, se on aivan valtavan kaunis!
  Onko tuo kyseinen työ mahdollisesti myytänä?

  Terveisin,
  Noora

 3. IHANA postaus! juuri tämä on sinun blogisi parasta antia: upeat värisävyt- puhutteleva teksti ja kompositio mikä syntyy tekstistä ja kuvista! tää on ihan nostattava elämys! Pidän valtavasti tästä tekstistä. Taiteen luominen on varmasti myös paineita itsensä kanssa.. ei se helppoa kyllä ole..mutta aina se lopputulos joka ilahduttaa muita on se upea juttu! sinä ilahdutit tällä kirjoituksella. Odotan mielenkiinnolla mitä uusia töitä tulee!
  Sinulla on selvästi kehittynyt oma tyyli käsitellä ja työstää tauluja- sun siveltimen jälki on tunnistettavaa sinua! se on musta upea juttu! kuitenkin se muuttuu jokaisessa erilaiseksi, mutta siinä on ripaus saijaa aina.
  upea postaus, joko mainitsin sen?! 😀 😀

 4. Sisustuskärpänen: Ollos hyvä! 🙂

  Hosuli: Kiitos, kivaa kuulla! 🙂 Keltaharmaa ompi nimeltään Ylämaat. Saa ehdottomasti tulla joskus työhuoneellekin vierailemaan, jos huvittaa!

  Nella: Kiitos paljon! 🙂

  Noora: Kiitos paljon, Noora, onpa kiva kuulla! Työ, jota luulen että tarkoitat, on nimeltä Joki. Olen pahoillani, mutta se löysi uuden kodin tovi sitten. Nettisivuilleni koitan päivitellä jotenkin paremmin, että mitkä työt ovat vapaita. Kiitos kun kysyit!

  Nalle: Oispa kivaa, jos pääsisit näyttelyyn! Se on tosiaan koko kesän auki ja kaikkea muutakin kivaa nähtävillä, kuten jossain vaiheessa antiikki-ja taidemessut ym. Joten jos vain tulee mahdollisuus retkeen, niin sinne! 🙂
  Ja kiitos! Tuo mainitsemasi työ on (toivottavasti) näyttelyssä, sillä en tiedä vielä mitkä työt raati on valinnut. Tuossa kuvassa työ on vielä keskeneräisenä…

  A kiss: KIITOS! 🙂 Sä aina ilahdutat ja kirjoitat niin kivasti, että täällä liikututaan! Ja menin taas sanattomaksi. Joten kaunis kiitos ihanista sanoistasi, jos en vielä maininnut! 😉 Laitan viikon päästä uudet työt nettisivuille, kun näyttely alkaa, joten jos ei pääse Billnäsiin kesällä, niin työt voi nähdä sivuilla. 🙂

 5. Ihania kuvia ja osuva teksti, miten kauniisti kirjoitit omista fiiliksistäsi! Kuvataiteilijan työ kyllä sisältää aimo kasan risuja ja päänvaivaa mutta oman intohimon ja kutsumuksen toteuttaminen – se on aivan parasta.

 6. Suvi: Kiitos paljon! Monesti sitä miettii, että olisi voinut hankkia helpommankin ammatin, mutta toisaalta tämä antaa niin paljon. Enkä mitään ole näin paljon halunnut tehdä, joten sen on oltava oikea valinta.

  Hosuli: Kivaa, Tampere on ihana! Asuin siellä viisi vuotta. Kesällä varmasti tulee taas käytyä. Ehkä törmätään sielläkin siis. 🙂

 7. Wau! Onpas upeita töitä! Kiva myös lukea ajatuksiasi taiteilijan ammatista ja siitä, että taide nimenomaan kuuluu kaikille ja sen tehtävä on herättää tunteita ja ajatuksia! Rakastuin noihin abstrakteihin maalauksiisi, joissa on paljon pensselinvetoja eri väreillä! Täytyykin alkaa “kytätä” töitäsi, jos joskus löytyisi jokin täydellinen teos koristamaan olohuoneen seinää:) Kiitos! On ehkä pakko alkaa seurata blogiasi, täällä on niin mielenkiintoisia postauksia värikkäine kuvineen :)Voisit ehkä kiinnostua Ron Moretin töistä:
  http://t1ppytoes.blogspot.fi/2012/11/artspiration-ron-moret.html

 8. Maria: Kiitos kommentistasi ja linkistä! Kivaa, jos jäät seurailemaan. Kirjoittelen sekalaisesti sisustusjutuista, kivoista paikoista ja taiteestakin aina välillä. Täytyy tutustua kunnolla myös sun blogiin!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s