Kahvia Aeropressilla / Making coffee with the Aeropress

mittavalineet

Meillä juodaan kahvia kotona aika vähän, mutta usein vapaapäivinä valmistetaan kahvia sitten senkin edestä, huolella ja hartaudella. Useimmiten tulee käytettyä mutteripannua, mutta joskus kun on enemmän kahvittelijoita isoa pressopannua. Nyt olemme kuitenkin jo jonkin aikaa kaivaneet Aeropressin esille useammin kuin mutteripannun. Meillä ei ole perinteistä kahvinkeitintä, joten on kivaa vaihtelua tehdä suodatinkahvin tyylistä kahvia Aeropressilla. Laite on hauskan mutkaton ja ilokseni helppo puhdistaa.  Innostuin väsäämään tällaisen kahviaiheisen postauksen yhtenä jouluajan aamuna, kun kerrankin oli aikaa rauhalliselle kahvihetkelle ja kotona hieman valoa, jotta sai räpsittyä kuvia.

aeropress

Ensin mitataan kahvi. Päätimme testata Kaffan joulukahvia*, jota sain Susannan järjestämistä pikkujouluista lahjaksi. Mittasuhteet menee vähän maun mukaan, mutta usein laitamme kahvia 16- 18g ja kuumaa vettä n. 220 ml.

kahvia-aeropressilla

Kaffet putkiloon, vedet perään, kevyt sekoitus, ja ruuvataan filtteri putken päähän.

kahvia-aeropressilla-1

aeropress-sekoitus

aeropress-kahvi

Kahden minuutin odottelun jälkeen kahvi on valmista kuppiin puristettavaksi.  Käytämme Aeropressiä yleensä “väärin päin” (ns. inverted method), joten putkilo pitää vielä ennen loppupuristusta keikauttaa ylösalaisin.

aerpress-kaanto

coffee

Kaivoin kaapista kahvihuumassani myös tuon ihanan Kaunisteen* keittiöpyyhkeen, joka minun on jo pitkään pitänyt kehystää keittiön seinälle.

kahvihetki

joulukahvi

Miten te valmistatte kahvia?  Mutteripannulla vai ihan perinteisellä kahvinkeittimellä ja millainen on teidän lempparikahvi? Oletteko kokeilleet koskaan Aeropressia?

*Keittiöpyyhe saatu Kauniisteelta ja Joulukahvi Kaffa Roasterylta.

We don’t drink that much coffee at home, but when we do, it’s typically a day off from work and a bit more time and love is put into brewing the coffee. Most often we use a Moka pot or a French press but lately the Aeropress has seen the most use. We don’t have a regular drip coffee maker (usually a staple in Finnish households) so it’s nice that the resulting coffee is somewhat similar to drip. How do you make your coffee? What’s your favourite coffee?  

15 thoughts on “Kahvia Aeropressilla / Making coffee with the Aeropress

 1. Täytyy sanoa, että en ole koskaan kuullut tuosta Aeropressista. Meillä kahvi valmistetaan yleensä Moccamasterilla. Joskus fiilistellään ja keitetään ihanan pehmeää kahvia Pehtoorilla, johon meillä on perkolaattori osa. Aamuisin mies juo karseaa pikakahvia, kun ei jaksa keittää kahvinkeittimellä. Itse olen enemmänkin teenjuoja, mutta myös hyvä kahvi maistuu silloin tällöin.

  • Marjaana, ei tuo Aeropress minullekaan ole pitkään ollut tuttu, mutta miehellä oli tuollainen entuudestaan ja nyt sitä on ahkerasti käytetty. Välillä itsekin mietin ihan tavallisen kahvinkeittimen hankintaa (varsinkin silloin kun on vieraita ja koitetaan säätää eri pannuilla isommalle joukolle kahvia…), mutta toisaalta noita kahvintekovälineitä taitaa jo olla tarpeeksi. 🙂 Pehtoori oiskin hieno! En edes tiennyt että niihin saa perkolaattoriosia. Minkä värinen teillä on?

   • Meiltä löytyy se perinteinen punainen isompana. 🙂 Sekä pieniin että isompiin saa niitä perkolaattoriosia, mutta aika harvinaisia ovat. Oman pannuni bongasin Huutonetistä ja sain sen edulliseen hintaan perkolaattorin kanssa, vaikka oli lähes käyttämätön, kun myyjä oli nimennyt sen hieman erikoisesti. Haaveena olisi joskus hankkia vielä samanlainen turkoosina, tummansinisenä tai valkoisena. Täältä löytyy mun pannu: http://pilviraitti.blogspot.fi/2013/09/pannu-kuumana.html 🙂

   • Ja tuolla Pehtoorilla laitan Nordquistin Franskrostia. Kokeilujen jälkeen ehdottomasti tällainen tummapaahtoinen kahvi sopii parhaiten ja sitäkin saa laittaa aika reippaasti kuppia kohden.

 2. Mulla ei ole muuta kuin mutteripannu, sillä teen kahvini jos teen. (Ja sitten vedän yleensä koko kuuden kupin setin kerralla, krhm…) Poikkiksella on Moccamaster, joten tulevaisuudessa käytämme varmasti arkiaamuina perinteistä kahvinkeitintä, viikonloppuisin mutteripannua. 🙂 Pressopannu tosin houkuttelee myös!

  …Samoin muuten toi Pehtoorin perkolaattori, mulla on kyllä iso pannu muttei perkolaattoria siihen. Jos jollain on sellainen ylimääräisenä nurkissa, ottakoon yhteyttä minuun, kiitos. 😉

  • June, mutteripannut on minusta sympaattisimpia. Ja myönnetään, että jos keitän itselleni mutterilla, niin helposti se pannullinen menee mullakin. 😉
   Pressopannuakin voin lämpimästi suositella. Meillä on sellainen iso teräksinen, jota käytetään oikeastaan vain, kun on enemmän juojia.
   Ai sullakin on pehtoori, ne on niin kivan näköisiä! Minkä värinen? (Tosi oleellista, heh.) Toivotaan, että löytyy perkolaattoriosa!

  • Ume, Aeropressilla saa tehtyä kupillisen kahvia tai kahdelle pikkukupilliset. Riippuen kahvin määrästä voi joko tehdä vahvempaa mokkapannumaista kahvia tai kevyempää suodatinkahvin tapaista kahvia.

 3. Löysin tämän blogin ihan vasta pari päivää sitten (mikä vääryys…) ja pakko kyllä sanoa, että jäin välittömästi koukkuun! Mutta joo, minä keitän kahvini mutteripannulla enkä oo kai ikinä kuullutkaan tämmösestä Aeropressista… Vaikuttaa kuitenkin aika mielenkiintoselta! 🙂 en oo vielä kokeillut kovin erilaisia kahveja, mutta oon tykännyt kyllä Kaffa Roasteryn El Salvador – San Franciscosta tosi paljon.

  • Sara, onpa ihanaa että löysit tänne! 🙂 Kiitos! 🙂
   Noita kahvimasiinoita löytyy kyllä joka lähtöön, joten en ihmettele, että Aeropress on jäänyt monille vieraammaksi. Hei, täytyypä testata tuota Kaffan kahvia, kiitti vinkistä!

 4. Koska olen löytänyt kahvin vasta vähän aika sitten (ja voi, että miten hyvä kahvi voi ollakin niin hyvää!?) ei itsellänikään ole tavallista suodatinkeitintä. Pressopannulla olen kotona keitellyt, tai sitten lahjaksi saamallani perkolaattorilla. Mutteripannu on hankintalistalla. Vanhempien luona on sellainen vanha 50-luvulta oleva vakuumikeitin, jolla usein innostutaan keittämään hyvät kahvit! Ja on kivan näköinen…. Tuo Aeropressi melko tuntematon minulle vielä, mutta nyt pakko kyllä tutustua.

  • Lusikka, hyvä kahvi on kyllä parasta! Mulla on sellainen hyvän kahvin sääntö, joka tarkoittaa, että pahaan kahviin ei kosketa (huoltsikkakahvit ja muut seisseet) vaan ainoastaan juodaan hyvää kahvia nautiskellen. Ja jos hyvää kahvia ei ole saatavilla, niin ollaan ilman. 🙂
   Oon juonut elämäni ehkä parasta kahvia ystävän tekemänä perkolaattorilla. Siksi se on jäänyt omiinkin haaveisiin. Vakuumikeittimestä en ollut kuullutkaan, joten piti googlata…ja jos googlaukset osui oikeaan, niin TOI ON NIIN HIENO! Just jonkun tuollaisen haluaisin, jonka vois ihan pöytätasolla pitää. Aeropress on mainio ja sillä saa tosi hyvää kahvia, mutta ei ehkä kaunein kapistus…

 5. Hyvä kahvi on kyllä parhautta, mulla kesti vaan aika kauan ennen kuin löysin kahvin hienouden (viides lapsi ja remontti kotona taisi olla ne merkittävimmät syyt).
  Kotona meillä keitetään kahvi mutteripannulla tai toisinaan ihan perinteistä pannukahvia myös. Mies käy välillä laittamassa nuotioon metsänrajaan tulet ja keittelee siellä puiden huminassa iltapäiväkahvit, mä en ole vielä hoksannut tuon ympäristön hienoutta kahvinjuomisessa. Metsä metsänä.
  Kahvinkeitintä meillä ei olekaan. Aeropress kahvia olen juonut kahvilassa ja se on kyllä mainiota. Tuohon mutteripannuun laitan kaikista mieluiten Clipperin kahvia, joka on liilassa pussissa, tarkempia speksejä en osaa siitä antaa.

  Tykkään tosi paljon tästä sun blogista!

  • Jonna, hihih, no kyllä viiden lapsen ja remontin jälkeen kahvia kaipaakin! 🙂 Pannukahvia oiskin kiva maistaa pitkästä aikaa. Minusta tuo miehesi kahvit metsässä-rituaali kuulostaa ihan mahtavan tunnelmalliselta! Tietty voi olla, että se kuulostaa kivemmalta, kuin ois, jos joutuis värjöttelemään hyisessä metsässä ja oottelemaan kahvin valmistumista. 😉 Kesällä toimis!
   Se Clipperin lila kahvi on minustakin tosi hyvää ja kandee maistaa joskus sitä ruskeassa pussissakin olevaa, se on kans!
   Ihana kuulla, kiitos, ilahdutat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s