Paikkoja, jotka tuntuvat kodilta / Places that feel like home

studio-herttoniemi

On paikkoja, joissa on helppo olla. Oma koti on luonnollisesti sellainen. Turvallinen ja rauhallinen. Ja lapsuuden kaupunki. Kun matkustan äidin luokse, lasken laukun maahan ja kävelen jääkaapille. Olen kuin kotonani.

 studio-herttoniemi-2

Tällä viikolla kävelin vuoden tauon jälkeen joogastudiolle, jossa olen joogannut säännöllisen epäsäännöllisesti  yli kuusi vuotta. Minut toivotettiin tervetulleeksi, kuin en olisi poissa ollutkaan. Tutut kasvot, samat tuoksut, hyvän olon tekevä paikka.

studio-herttoniemi-1

Joissakin kaupungeissa on myös kotoisa olo, kuten Glasgow’ssa, jossa asuin vaihdon ajan yhden syksyn. Sinne on aina helppo palata. Lupasin itselleni, että käyn siellä viiden vuoden välein. Se on kuulemma aika, jonka jälkeen vielä muistaa paikat. En usko silti, että unohtaisin niitä katuja koskaan.

studio-herttoniemi-3

Työhuoneeni on myös yksi näistä tärkeistä paikoista. Joskus vain istun siellä ja tuijotan seinää. Siellä on ihana olla, miettiä yksin, hiljaa ja tarttua siveltimeen kun on sen aika.

  studio-herttoniemi-5

Sanotaan, että koti on siellä missä sydän on. Sydän, eli onni ja onnellisuus? Olen onnellinen siellä missä ovat ystäväni. Eli monissa paikoissa.

studio-herttoniemi-15

Matkustaessa koitan tehdä oloni kotoisaksi, asuin sitten missä tahansa. Ripustan vaatteet henkareille ja puran matkalaukun sisällön esille. Hassua muuten, että jotkut kaupungit tuntuvat heti kotoisilta ja helposti lähestyttäviltä, toiset eivät. Joihinkin paikkoihin olisi helppo kuvitella itsensä asumaan, toisiin ei millään.

studio-herttoniemi-7

Kirjoitin ensimmäiseen lauseeseen, että koti on tuttu. Poistin sen, koska tuttu ei tarkoita välttämättä turvallista tai kotoisaa paikkaa. On niin paljon tuttuja paikkoja, jotka haluaa kiertää kaukaa. Ei tahdo palata. Entinen työpaikka, tuttu junamatka, vanha kotikaupunki tai kotitalo. Ne kadut, tuoksut ja rakennukset tuovat mieleen muistoja, hyviä tai huonoja, mutta ei kotoisia.

studio-herttoniemi-6

Rakastan luontoa, metsää ja merta. Selvästi kotoisampi olo on kuitenkin saaristossa, harmailla kallioilla, aukeilla metsillä, jäkälän ja kanervien kanssa, kuin pellon laitamilla tai tiheässä kuusimetsässä.

studio-herttoniemi-4

Kotoisiin paikkoihin hakeudun aina uudelleen, merkkaan reviiriksi, istun samaan tuoliin, tilaan saman juoman, etsin lempipuuni Magnolian ja hypistelen tuttuja lempiasioita.

studio-herttoniemi-9

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha, Kallion kirjasto ja Hakaniemen tori ovat lähellä olevia lempipaikkojani.

studio-herttoniemi-8

studio-herttoniemi-10

studio-herttoniemi-11

studio-herttoniemi-12

studio-herttoniemi-13

studio-herttoniemi-14

Missä teillä on kotoisa olo, minne haluatte palata?

( Kuvat ovat työhuoneeltani ja kuvissa näkyy myös työhuonekaverini Susanna Mikkosen maalauksia)

Our studio is like a second home for me. So is the studio where I do yoga and all the places where I feel at peace. These include, for example, my home town, coastal areas, nature, libraries and all my favorite cafés. Home is where your heart is, they say. My heart is with my friends and family. Where do you feel like at home? 

10 thoughts on “Paikkoja, jotka tuntuvat kodilta / Places that feel like home

 1. Aivan ihanan näköinen paikka! 🙂 Pirteitä värejä ja kotoista tunnelmaa. Minä pidän kotipaikkoina Lappia, kun olen sieltä kotoisin, ja sitten täältä “etelästä” muutamia paikkoja kuten nykyinen kotikaupunki Pori.

 2. Kasvitieteellinen puutarha, josta pidän todella paljon, mutta se on nyt rempassa, joka jatkuu ja jatkuu…,Trervasaari, ja kunnon metsä, jossa kuljetaan hyvin tallattuja polkuja. Siellä tulee aina hyvin voimautunut tunne, yksi vanha työpaikka ja koko meidän talo!

 3. Tunnistan myös tuon kaukaa kiertämisen tarpeen: hyvät ja huonot muistot, jälkimmäiset varsinki iskeytyy joihinkin paikkoihin niin ettei niissä käy ainakaan mielellään 😀 Mutta kotoisa olo on parasta! ihan kaikessa: ihmissuhteissa, paikoissa, tavaroissa, vaatteissa, se että tuntuu kotoisalta kertoo kaiken oleellisen. Sun ateljee on kyllä kotoisa, ja mikä tahansa maalipurkki ja pensseli olis kuule hyvin toimiva installaatio itsessään (eka kuva) 🙂 Japanissa oli muutama kaukainen temppelialue jotka tuntuivat hyvinkin kotoisalle, joskus ihan sattumanvarainenkin paikka saa mulla hyvin kotoisan olon vaikka retkellä joku kivi jossa istahtaa ja tuntuu että vois jäädä ihan hyvin tähän vaikka kuinka kauaksi 😀

  • A kiss, totta muuten että kotoisa olo ulottuu niin moniin asioihin, vaatteisiin, ihmisiin, tavaroihin. Jos on vaikka hankala päivä ja huonot vaatteet, on pakko päästä vaihtamaan kotoisiin “turvavaatteisiin”, joissa on aina hyvä olla. 😀
   Voi kun pääsisin joskus Japaniin, haaveilen siitä niin ja myös Islannista, edelleen. Ihanasti kerroit, kiitos ajatuksiesi jakamisesta!

 4. Minulle jonkun ihmisen seura tuntuu joskus kodilta..niin tutulta ja hyvältä ette on jo melkein outoa. Tiedätkö mitä tarkoitan? 🙂 Ja on montakin paikkaa ja kaupunkia ja maata missä on aina hyvä olla. Saaristossa on aina se tunne kuin kotiin tulisi,yllätyin kun sama tunne tulee myös Lapissa. Molempiin kova ikävä. Ihan hirveästi en ole matkustellut mutta ainakin Tanskassa ja Hollannissa oli monesti sellainen olo että tänne kuulun. Tai kuuluisin jos olisi jotenkin mahdollista:)

  • Niina, tiedän! On hassu tunne tavata joku, josta tulee heti kotoisa olo ja tuntuu kuin olisi tuntenut kauankin. Olisi kiva matkustaa joskus Lappiin, kun en ole koskaan käynyt. Saaristossa minullakin todella kotoisa olo. Ja sinne Islantiin matkustamisesta haaveilen aina vaan. Kuvittelen, että rakastaisin sitä. Aika lohdullista ja kivaa, että niitä paikkoja, joissa on hyvä olla, on niin paljon. Ja ihmisiä, joiden kanssa on kotoisaa. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s