Mistä tunnistaa kodin? / Finding a perfect home

asunxhabitare-18

Olen asunut monenlaisissa kodeissa, uusissa ja vanhoissa, pienissä yksin, isoissa kaksin. En ole koskaan asunut omakoti-tai rivitalossa, enkä puutalossa. Aina kerrostalossa. Lähes jokaisen kodin kohdalla sisään astuessa on tullut se tunne, että tämä se on. Nykyinen kotimme oli rakkautta ensisilmäyksellä, mutta olin niin jännittynyt ja ujo, että en uskaltanut näyttää sitä. Poikaystävä luuli, etten ollut järin innostunut, vaikka oikeasti olin aivan haltioissani.

asunxhabitare

Olemme harrastaneet sunnuntainäyttöjä jo pitkään, koska nykyinen kotimme on vuokrakoti. Ja niin ihana vuokrakoti onkin, että kaikkia muita koteja tulee verrattua nykyisen kodin henkeen ja aina viime hetkellä iskee tunne, että en halua muuttaa! Uskon siihen, että kun oikea koti osuu kohdalle, emme epäröi. Joskus niin on käynytkin, mutta joku toinen on halunnut sitä vielä enemmän ja pettymys on saanut asunnon etsintään pienen tauon.

asunxhabitare-20

Nämä kuvat ovat huikean kauniista Kivipalatsista, jossa vierailin tällä viikolla. Habitare ja Asun-lehti ovat aloittaneet yhteistyön syksyn Habitarea odotellessa ja avaavat kutkuttavasti ovia muutamiin myynnissä oleviin yksityiskoteihin. Tähän Asun-lehden stailaamaan kotiin oli melko hankala olla ihastumatta, sillä olen heikkona vanhoihin rakennuksiin ja niiden kauniisiin yksityiskohtiin. Kodin stailaus on minusta ihana sekoitus uutta ja vanhaa. Vanhat huonekalut ja design-kalusteet sulassa sovussa. Viherkasveja ja värejä. Huonekorkeus, isot ikkunat, valoisuus ja parveke, jossa juoda aamukahvit, ei hullumpaa. Muuttaisin.

asunxhabitare-19

Krhm, palataanpa maan pinnalle.

asunxhabitare-1

Olen miettinyt kodin henkeä ja omaa identiteettiä paljon nyt, kun olemme ravanneet asuntonäytöissä ja punninneet vaihtoehtoja. Olen vahvasti sitä mieltä, että olen kotonani eniten vanhassa talossa. Kumpikin meistä haaveilee puulattioista ja pienestä ränsistyneisyydestä. Kaiken ei tarvitse olla niin justiinsa ja kodissa saa olla luonnetta ja hassuutta. Tällä hetkellä kiikarissa on kuitenkin koti, joka on kyllä vanhassa talossa, mutta niin sanotusti uusilla kuorilla. Vanhaa on säilytetty, kattoparrut ja kauniit muodot. Kunnioittaen. Silti mietimme, että onko koti liian hengetön, koska on niin “kiillotettu”. Nähtäväksi jää.

asunxhabitare-6
Toisaalta juuri remontoidussa kodissa on se ihana puoli, että kaikki toimii. Hanasta tulee kylmää vettä, ikkunat ei vedä, liedet toimii, kahvat eivät jää käteen, eikä kylppärin kaappi romahda alas.

asunxhabitare-2

asunxhabitare-3

Asunnon etsimisessä kivointa on haaveilu ja se että pääsee näkemään niin paljon erilaisia koteja ja kuvittelemaan itsensä niihin. En ole yhtään harmissani, että sitä oikeaa joutuu etsimään ja punnitsemaan pitkäänkin, vaikka maltti ei yleensä kuulukaan luonteenpiirteisiini. Samaan aikaan olen kuitenkin sitä mieltä, että kodin voi rakentaa oikeastaan minne tahansa. Mikä tekee kodin? Mielestäni ne muutamat asiat ja esineet jotka ovat itselle tärkeimmät. Peritty kaluste, valokuva seinällä, lempikirjat, tietty valaisin tai taulu. Ennen näitä kuitenkin se, jonka kanssa jaat kodin. Vaikka se olisit sinä itse ja yksin. Siitä lähdetään, tunteesta ja onnellisuudesta.

asunxhabitare-4

asunxhabitare-5

asunxhabitare-16

asunxhabitare-8

asunxhabitare-10

asunxhabitare-9

asunxhabitare-11

asunxhabitare-12

asunxhabitare-13

asunxhabitare-15

asunxhabitare-17

Koska haaveilu on sallittua ja toivottavaa, haluaisin tietää millainen on teidän unelmakoti tai mitkä asiat teistä tekevät kodin? Muitakin asunnonetsintä-ja pohdiskelujuttuja kuulisin innolla, sillä aihe on ollut kovasti mielessä viime aikoina.

Nimim. Oikotie-koukuttunut

Ihanaa sunnuntaita sinne!

I was invited to visit this lovely apartment by Habitare and Asun-magazine. In collaboration they are opening the doors of some private homes on sale by Bo LKV . I really liked the styling made by Asun. I could easily live here, as you can for sure imagine. I have been thinking a lot about homes lately as we have been searching for a new place for ourselves. It’s a long journey but a really exciting one. 

 

18 thoughts on “Mistä tunnistaa kodin? / Finding a perfect home

 1. Oi mikä ihana koti! Paljon huippukauniita ideoita. Mulla on ollut asunnonvaihto myös mielessä jo lähes vuoden. Uusi koti on jo kiikarissa, mutta siellä asuu vielä entinen asukas ja omakin pitäisi ensin saada myytyä.
  Haavekodissa on lautalattiat ja valoa!
  Valoon ihastuin tässä nykyisessäkin.
  Ja samaa mieltä tuosta tunteesta; sen vaan tietää, kun kolahtaa.

  • Nalle, tuo oli kyllä tosi kaunis koti!
   Oho, sullakin on asuntokaupat mielessä. Kuulostaa ihanalta!
   Oletan, että se entinen asukas on kenties siirtymässä, vai meinaatko hiillostaa jotenkin ulos? 😀
   Lautalattiat on minullakin haavelistalla, mutta niitä on yllättävän harvassa asunnossa tullut vastaan. Ihanne olisi tämä meidän nykyinen koti pienempänä versiona.
   Totta, että on uskottava siihen, että se oikea saa perhosia vatsaan…

 2. Todella kaunis koti! Voisin kuvitella asuvani tuossa. Olen kuitenkin asunut lähes koko elämäni omakotitalossa opiskeluvuosia lukuunottamatta, niin koen tämän omaksi muodoksi asua. En todellakaan rakastunut ensi silmäyksellä taloomme, mutta näimme miehen kanssa molemmat potentiaalin kuluneen ja likaisen pinnan alla. Vasta kuluneen viiden vuoden aikana rakkaus taloamme kohtaan on syttynyt ja enää en voisi kuvitella muuttavani pois, vaikka välillä luenkin salaa myynti-ilmoituksia.

  • Viivi, no todella!
   Teillä on kyllä niin huiman ihana koti, että eihän siitä voisikaan kuvitella muuttavansa! Onneksi osasitte kuvitella mikä kaunotar kodista kuoriutuisi.
   Mä haaveilen kanssa omasta pihasta, sillä olisi ihan mahtavaa päästä istuttamaan kaikkea ja nauttia kesät ja syksyt omasta puutarhasta. Tai edes parvekekin olis ihana. Niitä ei vain näin kaupungista löydy, kumpiakaan. Luulen, että myynti-ilmoituksien lukeminen vain jää vähän päälle, kun siihen kerran ryhtyy, vaikka löytyisikin unelmien koti.

 3. Löysin unelmakotini eilen. Astuin ovesta sisään ja tiesin lähes heti, että TÄMÄ. Oikeassa paikassa, oikean kokoinen. Olimme käyneet poikaystäväni kanssa katsomassa vasta kahta asuntoa, jotka olivat olleet täysin pommeja. Tekemistä olisi ollut molemissa niin paljon että hirvitti. Toisaalta sitten olisi saanut juuri omannäköistä jälkeä. Mutta nyt vastaan tuli juuri remontoitu talo valkoisine puulattioineen. Mietin samaa kyllä myös, onko tämä liiankin rempattu? Mutta toisaalta vaaleat ja puhtaat pinnat, korkeat huoneet ovat hyvät raamit omille tavaroille, jotka ovat kuitenkin ne jotka kodin lopulta tekevät.

  • Valo, oho, ONNEA! Onpa mahtavaa, että löysitte noin pian ihanan kodin!
   Tuota remppaamista on monen asunnon kohdalla joutunut miettimään. Ostaako rempattava pommi halvemmalla (ja kuka sen remppaa ja paljonko osaa tehdä itse) vai jo valmiiksi rempattu? Monesti ne valmiit kodit on kuitenkin remontoitu jotenkin aivan oman maun vastaisesti, mutta kuitenkin sen verran kalliisti, että se näkyy hinnassa. Ja sitten tuntuisi hölmöltä maksaa siitä ja repiä huolella “sisustetut” seinät alas. Mieluummin remppaisi sen pommin.
   Ihanteellisinta olisi tuo teidän onnenpotku, että talo olisi jo valmiiksi kiva ja siitä voisi sitten omilla kalusteilla tehdä oman näköisen. Sitä odotellessa! 🙂

 4. Ihanat kuvat tästä Asun-lehden stailaamasta kodista.
  Kodin tekee valon kulku, näkymät ja mahdollisuus kiertää asuntoa.
  Aidot materiaalit, tilojen tietty selkeys ja loogisuus.
  Jotain aikakauden yksityiskohtia tulisi löytyä ja
  jotain persoonallista wow-elementtiä olisi hyvä löytyä.
  Loppupeleissä koti on enemmän kuin osiensa summa.

  • Sarp, kivasti kuvailtu!
   Tuo on tärkeää minustakin, että talossa tulisi kunnioittaa sen aikakautta ja henkeä. Ja senhän voi tehdä monella tavalla. Jokaisessa kodissa on joku oma persoonallinen juttu, joka tekee siitä juuri asujiensa näköisen kodin. Tykkään vierailla erilaisissa kodeissa, koska ne todella kertovat paljon asukkaista.

 5. Oi, kyllä on tullut Oikotie tutuksi. Haettiin taloa pari vuotta, kyllä meinasi usko loppua. Vanhaa mekin haettiin, remonttikohdetta pk-seudulta kunnollisella tontilla. Nyt se vihdoin löytyi, kaupat tehtiin vapun jälkeen ja muutto on kesäkuun lopussa. Luojan kiitos jaksoimme etsiä sopivaa, emmekä taipuneet taas kerran kompromissikotiin (=hengetön massaratkaisurivari/paritalo). Uudessa v. 1948 rakennetussa kodissa meitä odottavat remontin lisäksi lautalattiat, valo, vähän korkeammat huoneet, funkkistyyli yhdistettynä klassismiin (ulko-oven edessä on pylväät! Oo la laa!), omenapuut.. toki tiettyjä asioita jäi puuttumaan, mutta ihan kaikkea ei vaan voi budjetin vuoksi pk-seudulla saada.
  Toivotan teille turnauskestävyyttä. Älkää tyytykö liian suureen kompromissiin, vaikka tuntuisikin välillä siltä, että sitä oikeaa ei tule ikinä vastaan.

  • Lisbeth, ihan mahtavaa, että ootte löytäneet kodin pitkän etsinnän jälkeen! Onnea!! Kuulostaa aivan ihanalta. Ja omenapuutkin vielä! ❤
   Kiitos paljon kannustuksesta! Onneksi meillä ei ole sinänsä mitään kiirettä tai suurta tarvetta muuttaa, koska nykyinen koti on niin kiva. Ei ole niin paniikkia löytää uutta, vaikka se ihanaa olisikin. Toisaalta se varmaan myös pitkittää prosessia, kun on aikaa etsiä ja pohtia. Kaksi ihanaa kotia on tullut vastaan, joista molemmat ovat menneet sivu suun. Välillä tulee sellaisia asuntoja vastaan, jotka jäävät mieleen kummittelemaan, mutta siltikään en ole varma ovatko ne niitä oikeita. Luultavasti eivät, koska epäröimme. Ja kaikkea ei tosiaan todellakaan voi saada, eli kompromisseihin on tyydyttävä, mutta kuten sanoit, ei liian suuriin. Jännää odotella, että koska oikea osuu vastaan. 🙂

 6. Mekin asutaan vuokralla ja siitäkin huolimatta, että tykkään kodistamme kovasti, vilkuilen oikotietä/etuovea silloin tällöin säännöllisesti. ;P Onhan se hyvä olla tietoinen asuntojen hintatasostakin ja toisaalta sellaisesta täydellisestä unelmakodista haaveilu on mukavaa.

  • Hurmioitunut, asuntojen etsiskely jää helposti päälle. Koukuttavaa puuhaa! Ja haaveilu on ihanaa, sitä ei kannata lopettaa.
   Hassua kyllä, että huomasin tänäänkin innostuneena järjesteleväni kotia ja mietiskeleväni, että jos tähän kuitenkin jäädäänkin pitkäksi aikaa, niin täytyyhän sitä tehdä jotain kivoja muutoksia. Se muutoskaipuu-ja halu iskee aina ajoittain ja välillä yltyy minulla niin suureksi, että tuntuu, että jotain pitää muuttaa. Oli se sitten asunto, työpaikka tai mitä tahansa. Kuulostaa varmaan hullulta, mutta onneksi se on myös ohimenevää ja saattaa rauhoittua vähän pienemmilläkin muutoksilla. 😉

 7. Unelmakoti on se koti jossa rakkaat ovat ja siellä on kaikilla hyvä olla. Minulla on jatkuva talokuume ja tykkään katsella jatkuvasti uusia juttuja ja ideoita sitä mahdollista uutta rakentamista ajatellen. Mutta se ei tarkoita, että nykyisessä olisi jotain vikaa. Olen vaan ikuinen haaveilija…toivoton haaveilija. Mutta kai se on ammattitauti kun piirtää koteja myös toisille.

  Olen sitä mieltä, että se oikea koti tulee eteen ja sen tietää sitten heti siltä seisomalta. Ja vaikka kuinka meinaisi maltti loppua, niin se etsintä varmaan kannattaa jos saa juuri sen kodin mikä tsämähtää heti 🙂

  Mukavaa viikkoa ja terveisiä pohjoisesta !

  • Idis & Interiööri, kuulostaa ihanalta tuollainen haaveilu ja suunnittelu, ja tutulta. 😉 Se tuo elämään iloa ja intoa. Taidat olla myös unelma-ammatissasi!
   Samaa mieltä olen kyllä kanssasi. Odotan sellaista jännittävän kutkuttavaa tunnetta, joka iskee heti kun kävelee sisään unelmakotiin. Sellasta MÄ HALUUN TÄN! 😀
   Terkkuja etelästä ja aurinkoa sinne!

 8. Hei,

  En ole muutamaan vuoteen sisustusjuttuja oikein seuraillut, mutta palasin heti sinun ihanan blogi äärelle, kun sisustuskärpänen jälleen iski. Tai no okei, ensin selasin puutumiseen asti blogia, jossa kuvattiin monia eri skandikoteja, mutta sitten aloin jo kaipaamaan värejä ja elämisen makua ja muistin sinun blogin 🙂 ah!

  Sattuisitko tietämään kenen tuo vartalopeili on/mistä niitä saa? Poikaystävä olisi varmasti ikionnellinen, kun minunkin laukkuni roikkuisi tuollalailla nätisti vähän piilossa, eikä pyörisi siellä täällä lattialla 😀

  Me asumme poikaystävän kanssa vuokralla tyydyttäväkuntoisessa vuonna 1942 rakennetussa kivikerrostalossa. Näytön jälkeen sanoin, että en ala itkemään, jos ei saada tätä. Tuuri kuitenkin kävi ja saimme asunnon. Mielessäni laulan aina silloin tällöin Aleksi Ojalan Rakastaa ja tulla rakastetuksi -kappaletta, jossa lauletaan “mä haluun vaan rakastaa ja tulla rakastetuksi […] Mä haluun vaan kämpän, jossa on lautalattiat” ja täällä natisevilla lautalattioilla kävellessäni ymmärrän, että asiat, joista olen unelmoinnut ovat todella toteutuneet ja loppu, eli rakkaus, on vain itsestäni kiinni 🙂 (Näihin unelmiin ja niiden toteutumiseen liittyy siis aika monta muutakin asiaa kuin vain lautalattiat, mutta ihana lisä ne tähän kaikkeen ovat :)) Maaniset mitat saaneen sisustusblogiselailun jälkeen haaveilin huonokuntoisen mäntylautalattiat maalamisesta valkoiseksi, mutta sitä on kuulemma todella vaikea pitää puhtaana. Päätin siis olla tyytyväinen siihen mitä nyt on. Elämä ja sen kolhutkin saavat näkyä.

  Summasummarum, kiva kun edelleen kirjoitat blogiasi. Tykkään fiilistelyistäsi ja tunnelmasta. Tahdon vielä toivottaa onnea asuntokauppoihin, kaikki tapahtuu kyllä aikanaan 🙂

  • Vinkuiita, hei! 🙂 No onpas kivaa kuulla, että löysit tänne pitkästä aikaa! Tuli tosi iloinen mieli sun kommentista! ❤
   Teidän koti kuulostaa tosi hyvältä ja ihanaa, että saitte sen! Natisevat lautalattiat on parasta, niistä tulee niin kotoisa olo. Vaikka välillä yöllä tai aamulla kun koittaa hiljaa hiiviskellä kämpässä ja lattiat ja ovet narisee, niin silloin saattaa ärsyttää, haha. 😀
   Mä oon kanssa haaveillut valkoisista lattioista, kun nykyisessä vuokrakodissa on niin punaiseen taittuva parketti. Poikaystävä taas ei innostu ihan valkoisesta, vaan enemmän jostain vaaleasta koivusta. No, näillä mennään nyt. 🙂
   Kiitos toivotukista! Meillä on asunnon etsintä nyt hieman telakalla, eli ei niin innokkaasti olla jaksettu etsiä, mutta uskon kyllä siihen, että se oikea löytyy, jos on löytyäkseen. Onneksi vuokrallakin on kiva asua, kun se on näin kiva koti.
   Ihanaa kesäfiilistä ja aurinkopäiviä sulle!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s