Ajatuksia matkustamisesta

Jos saisitte matkustaa elämässänne enää yhteen kohteeseen, mikä se olisi?

Chattailin tovi sitten Saaran kanssa matkustamisesta, tai oikeastaan pohdiskelimme, että mitkä paikat ovat tehneet sellaisen vaikutuksen, että ne riittäisivät loppuelämän paikoiksi, eikä muualla tarvitsisi käydä. Jos olette seuranneet Saaran blogia tai instaa, niin voitte ehkä arvata, että Saaralle riittäisi Japani ja Suomi (onnekas kun asuu kauniissa ja useimmiten niin lämpimässä Lissabonissa).

Minulle se maa olisi myös Japani. Mutta sitten muistin, että rakastan myös New Yorkia.

Siinä ne olisivat, jos saisi sittenkin valita kaksi.

Muistan kun viisi vuotta sitten olin vakaasti päättänyt muuttaa pois Suomesta ja googlasin “euroopan lämpimin kaupunki” ja kohteeksi osui Lissabon. Lähdin “tiedustelumatkalle” Lissaboniin katsomaan onko se niin ihana, kuin ajattelin ja olihan se. Palasin itkien takaisin, kun tiesin, etten kuitenkaan ole muuttamassa sinne. Nyt luen tyytyväisenä Saaran blogia ja nautin Lissabonista sitä kautta.

Japania olen fiilistellyt lukioajoista asti kun ystäväni oli siellä vuoden vaihdossa ja mielikuvissani palasi lähes japanilaisena takaisin, kielitaito hallussa, kimono ja kauniita esineitä matkalaukussa. Ruoaksi ystävämme valmisti meille misokeittoa, jonka muistan maistuneen silloin aivan kauhealta.

Olen aina halunnut käydä Pariisissa. Olen ahminut Liivian inspiroivia kuvia Pariisista. Voin tuijotella niitä kyllästymättä. Ja oikeastaan voisin sanoa että se riittää. Ettei minun tarvitse päästä Pariisiin, koska voin haaveilla ja ehkä jopa pitää romanttisen kuvani Pariisista sellaisena kuin se mielessäni on.

Berliiniäkin rakastan, aina vaan, mutta siihen kaipuuseen voin fiilistellä Sandran ja Jonnan kuvia.

Olen miettinyt mitä matkustaminen minulle on ja ymmärtänyt sen olevan eri asia kuin lomailu. Lomailla voin missä vaan. Loma ei tarkoita minulle sitä, että olisi päästävä jonnekin kauas. Oikeastaan lomailisin mieluiten yksin mökillä. Tai kotona, niin että voisin vain lukea, käydä kahvilla, joogassa, kirjastossa, metsässä, rentoutua. Matkustaminen on oikeastaan kaikkea muuta kuin lomailua, vaikka voi se olla joskus sitäkin. Matkalla on usein niin paljon ärsykkeitä, uutta nähtävää, siirtymistä, kävelyä ja ihmeteltävää, että olen usein enemmän loman tarpeessa matkustamisen jälkeen ja jotenkin kuormittunut kaikesta näkemästä ja kokemasta. Toki usein ihan hyvällä tavalla kuitenkin.

Miksi sitten matkustan? Inspiraation vuoksi. Pastellisten talojen, värien, arkkitehtuurin, kulttuurin, taiteen, lämmön, auringon perässä. Oppiakseni eri kulttuureista, ymmärtääkseni. Mutta ennen kaikkea juuri sen inspiraation vuoksi, sillä oppia voin kirjoistakin.

Voisinko kuitenkin inspiroitua ilman matkustamistakin? Sitä olen miettinyt paljon. Ja tottakai voin, on vastaus.

Olen miettinyt matkustamista ja ilmastonmuutosta niin paljon viime aikoina, luonnollisesti ahdistumiseen asti. Olen pyöritellyt ajatuksia ja halunnut kirjoittaa aiheesta aikoja sitten, kuitenkaan osaamatta jäsentää ajatuksiani tai antaa “keskusteluihin” mitään uutta. Enkä oikeastaan koe tarpeellisena kertoa omia valintojani, koska en halua sellaisia asetelmia, joissa vertaillaan mitään, omia tai toisten tekemisiä tai tekemistä jättämistä. Toivon viisautta, inhimillisyyttä, yhteisiä tekoja, tiedon jakamista ja kannustavaa ilmapiiriä.

Onneksi meillä on nojatuolit ja toistemme tarinat, kirjat, elokuvat, taide ja mielikuvitus.

P.S. Muistakaa äänestää!

10 thoughts on “Ajatuksia matkustamisesta

 1. Jeee, uusi postaus! ❤ Kukapa ei ilmastoahdistusta tuntisi.. Yritän heti vaatia itseltäni täydellistä suoritusta, vaikka se ei ole mahdollista. Olen tehnyt jo useita pieniä muutoksia ja sillä tiellä aion jatkaa. Se saa nyt riittää. Berliini olisi tietenkin minun valintani 😀 Ajattelen aivan samoin matkustelusta kuin sinäkin, se ei ole minulle “perinteistä” lomailua lainkaan. Tiedän, että tässä vaiheessa en kykene aivan kokonaan jättämään lentämistä, mutta pyrin jatkossa pitkäkestoisempiin reissuihin ja vähempiin lentomatkoihin. Onneksi Euroopassa pääsee hyvin myös merta ja maata pitkin.

  • Jonna, 🙂 Arvasinkin, että sulla ois Berliini. Oletko muuten koskaan harkinnut sinne muuttoa? Tai ehkä oletkin asunut siellä joskus? En enää muista…

   Sama minulla, että vältän lyhyitä reissuja ja punnitsen matkojen tarpeellisuutta ja etsin vaihtoehtoja. Ja jos lennän, suosin suoria lentoja ja tietenkin hyvitän päästöjä jollain tavalla.

   • Asuin yhden kesän Berliinissä ystävän kanssa muutama vuosi sitten, se oli ihanaa! Lomailuahan se minulle oli, en tehnyt töitä. Periaatteessa haluaisin kyllä muuttaa Berliiniin, mutta yksin se jotenkin pelottaa ja sitten pitäisi miettiä varmaan myös ammatti uusiksi.. Ehkä vielä joskus! Minäkin suosin aina suoria lentoja.

 2. Hei!

  Ja kiitos kauniista blogistasi. Olen sen lukija. Olisin aikeissa hankkia samanlaisen String-hyllyn kuin sinulla on keittiössäsi. Pienen lipaston yllä. Se ei taida olla Pocket-kokoa? Olisinko saanut tietää oman hyllysi mitat ja onko tammea? Olisin tilannut Finnish design shopista, mutta nyt en tiedäkään, mitkä mitat valitsisin. Kiitos, jos voisit auttaa. Olen vuosia ihaillut tuota hyllyä.
  Kaikkea hyvää kevääseesi!

  • Anna-Leena, kiitos! Kiva kuulla, että luet!
   Hylly on tosiaan tuota pocket-kokoa isompi. Syvyys on 30 cm ja leveys 60 cm. Ja on tammea. 🙂

   Ihanaa kevättä sulle myös!

 3. Hei vielä,

  Saako vielä kysyä, onko sivupaneelit 60 cm vai 75 cm? Niin tulee ostettua oikea koko. Kiitos paljon jo etukäteen, jos ennätät vastata. Kauniita kesäpäiviä!

   • Hei, eipä mitään. En tajunnut heti, että senhän pystyy laskemaan noiden sivupaneelien väleistä sen koon. Nyt hylly on jo hankittu. Ei kyllä vielä paikallaan, koska poraus puuttuu. Kiitos avusta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s