Vuoden 2020 lempikirjat

Kulunut vuosi oli lukemisen kannalta hyvä, sillä kotona tuli vietettyä tosi paljon aikaa ja kirjaan oli helppo tarttua varsinkin silloin, kun olo oli levoton ja epämääräinen ja kaikki muu tuntui hankalalta. Kirjan kanssa pääsin seikkailmaan toisiin maailmoihin, omat murheet jäivät hetkeksi taka-alalle.

Vuonna 2020 luin 46 kirjaa. Instagramiin kirjoitin, että 44, mutta muutama olikin unohtunut merkitä. Normaalisti luen n. kirjan kuukaudessa, mutta tosiaan poikkeuksellisen vuoden takia pakenin kirjoihin tavallista enemmän. Lukisin toki mielelläni vaikka koko ajan, mutta harmillisesti viikossa on vain kaksi vapaapäivää ja työpäivien jälkeen silmät alkavat lupsua heti, jos tartun kirjaan. Onneksi on kesät ja kesälomat!

Olen hidas lukija ja rakastan eniten kirjoja, joissa voin jäädä kiinni lauseisiin, miettiä niitä pitkään, lukea ääneen ja kirjoittaa kiinnostavimpia lauseita ylös muistiin. Parhaimmat kirjat ostan kirjahyllyyn, mutta enemmän käytän kuitenkin kirjastoa. Minulla on paljon kirjoja varauksessa ja usein käykin niin että samaan aikaan saatan saada varauksesta viisi kirjaa, jolloin tuleekin “kiire” lukea. Välillä odottelen joitain kirjoja niin kauan, että sillä aikaa ehdin lukea monta kirjaa omasta hyllystä. Lähipäivinä pitäisi hakea kirjastosta varaamani Reetta Aallon Vadim ja Philip Teirin Neitsytpolku.

Listaan alle viime vuoden ehdottomat lempikirjat, jotka luin kuluneen vuoden aikana. Ne ovat tässä:

❤ Maggie Nelson, Sinelmiä

❤ Malin Kivelä, Sydän

❤ Johanna Laitila, Lilium Regale

❤ Juhani Karila, Pienen hauen pyydystys

❤ Johanna Venho, Ensimmäinen nainen

❤ Rebecca Solnit, Eksymisen kenttäopas

❤ Elena Ferrante, Hylkäämisen päivät

Instagramissa esittelin kymmenen lempikirjaa, mutta koska hyviä kirjoja oli viime vuonna niin paljon, niin halusin ensin kertoa nuo suurimman vaikutuksen tehneet ja nyt laitan tähän alle vielä muutamat muut lempparit.

Claudie Gallay, Tyrskyt

Ottessa Moshfeg, Vuosi horroksessa

Elin Willows, Sisämaa

Maria Peura, Antaumuksella keskeneräinen

Märta Tikkanen, Pakko yrittää kir-

Domenico Starnone, Solmut

Emmi-Liia Sjöholm, Paperilla toinen

Pajtim Statov, Bolla

Pauliina Vanhatalo, Toinen elämä

Antti Rönkä ja Petri Tamminen, Silloin tällöin onnellinen

Sayaka Murata, Lähikaupan nainen

Lempikirjojen lisäksi vakiintui myös lempipaikka lukemiselle, vanha, kulunut nojatuoli ikkunan vieressä, jonka päälle olen asettanut pehmeän villaviltin. Viereen asetan vihreän jakkaran, jonka päälle lasken teekupin. Luin myös puistoissa, mökillä, laitureilla, äidin parvekkeella, sohvalla, sängyssä, linja-autossa ja junassa.

Tällä hetkellä luen Elena Ferranten Aikuisten valheellista maailmaa, jossa olen jo loppusuoralla. Voin suositella, pidän kovasti! En voi välttää sitä lukiessani näkemästä mielessäni samoja maisemia ja henkilöitä kuin Ferranten romaaniin perustuvassa sarjassa Loistava ystäväni.

Joululahjaksi sain Marisha Rasi-Koskisen Recin ja Evie Wyldin Me olemme susia. Odotan kovasti niiden aloittamista ja kirjahyllyssä odottelee monta muutakin teosta. Jos kirjavinkit kiinnostaa, niin päätin että laitan Instagramiin tästedes etusivulle muistiin lemppareita ja kirjoittelen välillä omia ajatuksiani lukemastani. Tosi mielelläni kuulen teiltä myös suosituksia ja jutskailen kirjoista tai mistä vaan! Viime vuonna aloitin myös käyttämään Goodreadsia, vaikka se onkin vähän ärsyttävä sekavuudessaan. Sieltä on silti kiva bongata kirjasuosituksia muilta ja helppo pitää kirjaa lukemastaan.

Luen liian vähän tietokirjoja, mutta voin lämpimästi suositella Hans Roslingin Faktojen maailmaa. Ahdistun tosi helposti uutisista ja kaikesta ikävästä mitä maailmassa tapahtuu ja tämä kirja vähän helpotti maailmantuskaa ja auttoi näkemään asioita positiivisemmassa valossa. Julia Thurénin Kaikki rahasta oli myös tosi inspiroiva ja ajattelin sitä lukiessa, että kumpa olisin saanut lukea sen jo teini-ikäisenä tai vähän vanhempana, kun säästäminen tuntui mahdottomalta ja rahahuolet olivat jokapäiväisiä.

Pidin kovasti muuten myös tuosta kuvassa näkyvästä Terhi Törmälehdon kirjasta! Ja Helmi Kekkosen Olipa kerran äidin olen lukenut jo aikaisemmin, mutta luin sen viime vuonna uudelleen. Siitäkin haluaisin kirjoittaa, pidin paljon! Kuten huomaatte, oikeastaan mahdotonta valita “parhaita” kirjoja, sillä niitä on (onneksi!) niin paljon ja on vaikea arvottaa niitä ainakaan mihinkään järjestykseen, sillä ne ovat niin erilaisia.

Mitä kirjaa sinä luet nyt tai mikä kirja odottaa avaamista? Valoisaa ja kirjarikasta uutta vuotta 2021!

2 thoughts on “Vuoden 2020 lempikirjat

  1. Wau, ihanaa kirjakerrontaa ja fiilis välittyy hyvin lukuhetkistäsi! Minäkin olen hidas lukija, joka haluan makustella kirjoja ja olla niiden maailmassa kauan. Toisekseen luen lähestulkoon vain illalla nukkumaan mennessä, eli kirjan lukeminen vie aika kauan aikaa. Minulla on listalla tuo Lähikaupan nainen myös. Japanikirjojen buumi on nyt menossa ja luen ehkäpä kahdeksatta Japanikirjaa peräjälkeen. 🙂

    • Kiitos, ihana kuulla että välittyi! Lukemisen hitaus on aika ihanaakin, varsinkin jos on hyvä kirja, jonka ei toivoisi loppuvan. Japanikirjat kuulostaa hyvältä! Onneksi kirjojen kautta pääsee matkustamaan mihin vain maailmaan. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s