Salaateista ja ruokavaliosta / On salads and diet

salad-with-asparagus-1

Seikkailimme tänään pyöräretkellä bongaamassa kirsikkapuita, mutta luovutimme nopeasti, koska sää oli kutakuinkin tällainen: aurinkoa, tuulta, sadetta, räntää, rakeita, aurinkoa, sadetta. Onneksi vapaapäivää voi hyvin viettää sisälläkin lämpimässä, ruokaa laittaen ja rentoutuen. Säästä viis!

Stockan herkussa iski hyvänlainen hulluuskohtaus, kun kaikki oli niin vihreää, tuoretta ja runsasta. Mikä ilo ja inspiraatio, kun voi löytää kaikkea, toisin kuin lähialepasta, jonka usein kierrän ilman, että mitään tarttuu mukaan. Olen ruoanlaittajana malttamaton haaveilija. Kokkaan silloin kun on kamala nälkä tai kun on hirveä mielihalu johonkin. Lopputulos on kauheaa sähläystä tyyliin verensokerialhaallaäkkiäjotaintässäväännän. Siksi olen tyytyväinen, että on melkein kesä ja voi tehdä herkullisia salaatteja hyvistä, edullisista raaka-aineista ja ennen kaikkea helposti ja nopeasti.

   dinner-3

Salaattiin tuli punaista salanovaa, tomaattia, paprikaa, avokadoa ja herneenversoja. Teen lähes aina nopean vinaigretten sitruunasta, oliiviöljystä, hunajasta, suolasta, mustapippurista ja tuoreista yrteistä, jonka sekoitan salaatin mukaan. Salaatin kanssa paistoimme sieniä ja parsaa.

our-kitchen

Mietin, että voisin ehkä alkaa syömään välillä lihaa, jos se olisi luomua tai riistaa. Tämä ajatus on herännyt siksi, että välillä himoitsen jotain täyttävää ja “raskasta” ja tuntuu, että kehoni kaipaa jotain lämmittävää, koska palelen paljon. Toki tähän auttaa myös mausteiset ruoat ja kuumat keitot. Joskus tunnen voimakkaasti, kun veri ja lämpö alkaa kiertämään kehossa varpaista lähtien, kun syön jotain lämmintä ja mausteista. Se on ihana tunne! Olen ollut “kasvissyöjä” 17 vuotta (jos oikein muistan) ja lainausmerkeillä siksi, että asuttuani syksyllä v.2003 Skotlannissa, aloin syömään epäsäännöllisesti myös kalaa, jota olen viime vuosina opetellut laittamaan myös itse. Lihansyönti tuntuisi todella oudolta, enkä tiedä osaisinko, mutta ajatus jääköön kytemään.

asparagus

cooking

Kuulun nykyisin pitkälti kohtuudella kaikkea-ryhmään, kun ruokavalioista puhutaan. Syön terveellisesti ja monipuolisesti, mutta sen lisäksi herkuttelen aika paljon, ilman huonoa omaatuntoa. Päinvastoin, herkuttelu tekee iloiseksi! Välillä herkut ovat terveellisiä raakasuklaita, mutta usein myös ihan munkki-pullaosastoa. En jaksa stressata siitä mitä syön, varsinkin kun se on usein terveellistä. Pääasia, että olo on hyvä!

dinner-1

dinner

Olisi kiva kuulla teidän herkutteluistanne ja varsinkin jos teillä on jakaa jotain helppoja, hyviä arkiruokia? Rakastan ruokakirjoja-ja ohjelmia, mutta enemmän vain haaveilen ruoanlaitosta, kuin toteutan. Kesä on kyllä niin lempiaikaani, kun voi hakea torilta tuoreita vihanneksia!

salad-with-asparagus

Kivaa viikonloppua!

Today I made a salad with lettuce, avocado, pea sprouts, tomatoes and bell pepper. I usually make easy salad dressings from olive oil, salt, pepper, lemon juice, honey and fresh herbs and mix it with the salad. We ate the salad with roasted asparagus and mushrooms. So easy and good!

I love summertime when it’s so easy to get fresh vegetables from the market. I like to cook but I often do it when I’m so hungry that I’m about to faint or I have a terrible craving for something. You can imagine the end result.

I’ve been a vegetarian for over 17 years but I also eat fish nowadays. I’ve been thinking that I could maybe start to eat meat sometimes but only game or organic meat.  I often feel cold and I’ve been thinking that eating some heartier foods might help with it. Warm soups and spicy foods are really good for that as well. Sometimes when I eat a good hot meal I can really feel my body warming up and the blood circulating through my veins from toes to top.

My eating philosophy is everything in moderation. I eat healthy and versatile but I also enjoy sweets every now and then. Sometimes it’s raw chocolate and sometimes doughnuts. I think I have a healthy relationship with food, and never feel bad about what I eat.

Do you have any favorite easy weekday food recipes to share? I would appreciate them!

Have a nice weekend!

Advertisements

12 thoughts on “Salaateista ja ruokavaliosta / On salads and diet

  1. Jos syö epäterveellisen osaston herkkuja, ne pitää syödä tyytyväisenä. Saa sitten tosiaan sen mielenterveyshyödyn. Ei ole mitään järkeä herkutella pahalla mielellä. Satunnaisista pullista tuskin on haittaa, jos suurin osa ruokavaliosta on laadukasta kamaa – kuten tuo kuvien annos.

    Minun arkiruokieni ykkönen on gluteeniton pasta. Pannulla nopeasti paistettuja vihanneksia (mitä milloinkin keittiöstä löytyy), sipulia, suolaa, valkosipulia, ripaus chiliä, ehkä jotain juustoa ja sitä pastaa. Menee ehkä vartti, ja tulos on herkullinen. Esim. http://hosuli.blogspot.fi/2014/04/kynsioivallus.html tai http://hosuli.blogspot.fi/2014/01/salviapasta-20.html 🙂

  2. Sää oli kieltämättä mielenkiintoinen!

    Mullekin kelpaisi arkiruokavinkit, kun tämän entisen ruokabloggarin ruoanlaittopäivinä meillä syödään yleensä juurikin jotain avokadopastaa tai samaa suolaista jämäpannukakkua. Tai jos pelkästään itselleni laitan ruokaa, niin se on yhdeksässä tapauksessa kymmenestä fetasalaattia… Ei muka ole aikaa pitkällisempään kokkailuun, mutta tämä kaavoihin kangistuminen kyllä ärsyttää.

    Mun oli kahden lihattoman vuoden jälkeen yllättävän helppo palata taas sekasyöjäksi, mutta vieläkään en itse halua laittaa kuin sitä kalaa. Sekin vähän rajoittaa näitä ruokaeksperimenttejä 😀

    • Tiia, mun tulee kanssa tehtyä avokadopastaa tosi usein. Se on vaan niin hyvää ja siinä yhdistyy kaikki lemppariainekseni!
      Mä niin ymmärrän sua tuossa kaavoihin kangistumisessa. Ernoa alkaa aina naurattaa, kun se huomaa että uunissa on bataattiviipaleita tai sanon tekeväni avokadopastaa. Luulee varmaan, etten osaa tehdä muuta. “Ai taas bataattia?” 🙂
      Mä vähän ehkä narrasin, koska en mä oikeesti osaa laittaa kalaa…ostan sellaisia valmiita paloja, joita voi syödä heti. Tai olenhan mä joskus jotain paistanutkin, mutta siitä on kyllä aikaa.
      Toivotaan, että arkiruokavinkkejä putkahtelisi tänne enemmänkin!

  3. Mä oon alkanut syödä yhä enemmän lihaa (riistaa/luomua) osittain juuri siksi, että keho on huutanut sitä. Lääkityksen vuoksi kun hemoglobiini tippui aiemmasta 150sta reilusti alaspäin.. Muuten oon kohta 10 vuotta ollut pescovege. Viljaakin syön välillä, mutta enimmäkseen sitä välttelen, koska keliakia kulkee suvussa, ja omakaan vatsani ei siitä niin kamalasti välitä. Sokeriakaan en yleensä lisäile turhaan mihinkään ruokiin (tai ylipäätään pahemmin leivo), mutta kyllähän sitä karkkia ja suklaata silti menee.. Menkööt. 🙂 Smoothiet pyrin tekemään maidottomina, mutta nyttemmin poikkiksen kanssa laitetaan yleensä jogurttia/rahkaa sekaan. Välillä sitten teen itselleni maidottomia versioita.

    Yksi helpoimmista ja maukkaimmista arkiruuista on mun mielestä tomaattikeitto! Valmista (luomu-)tomaattimurskaa pari purkkia, sekaan kuullotettua puna- ja valkosipulia, tuoretta basilikaa, mustapippuria, chiliä. Nautitaan mozzarellakuutioiden kanssa. Ja toki sekaan voi sitten heittää vaikkapa katkarapuja tai jotain kermaakin, jos ruokailijoilla niin tekee mieli. 🙂

    • June, kiitos tomaattikeitto-ohjeesta, aion ihan ehdottomasti tehdä tuota! Mullahan on jo monta ohjetta ens viikolle, kun täytyy tehdä töihin lounas, mainiota!
      Mun vatsa ei myöskään yhtään tykkää maitotuotteista, joten niitä välttelen. Ruisleipä oli ennen mun ihan ehdoton suosikki, kunnes vasta vuosien päästä tajusin, että sehän mun vatsaa turvottaa. Siirryin sitten kauraan ja se on toiminut paljon paremmin. Ruisleipä on sellainen harvinainen herkku sitten vaan joskus. Valkoista sokeria en käytä itse kotona ollenkaan, mutta kahviloiden herkkuja tulee kyllä syötyä. 🙂

  4. Yksi syy, miksi olisin halunnut jäädä vielä pitemmäksi aikaa (tai ikuisesti) asumaan Englantiin on just tuo tuoreiden (luomu)kasvisten mahtava tarjonta ympäri vuoden. En tajua, että miksi se ero Suomeen on niin järkyttävän suuri. Tulet joululomalle niin kaupassa on tarjolla suunnilleen yksi nuutunut salaatinrääpäle.

    Sitten taas yksi syy, miksi halusin tulla takaisin Suomeen on marjat ja sienet. Mä aion asua koko ensi syksyn metsässä, i h a n a a.

    • Maija, no uskon…kuulostaa ihan täydelliseltä! Oikein odotan, että kesällä saa torilta täälläkin vihdoin kaikkea tuoretta ja herkullista! Nyt ollaankin syöty jo parsaa monta kertaa viikossa. Kesäruoat on ihania ja helppoja. Toisaalta pitäisi vain opetella paremmin kausisyömään ja hyödyntämään talvella juurekset ja sienet. Talvella on kyllä ankeat valikoimat. :/

      Ehkä törmätään syksyllä metsässä, mäkin asun siellä silloin! 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s